Berekening
Het berekenen van de kosten koper

Koopsom huis € Bouw

Let op, dit betreft een indicatie van wat u mogelijk totaal kwijt bent aan de kosten koper. De makelaar, notaris en de plaats waar de woning staat kan verschillen.

Kosten koper berekenen bij hypotheek en aankoopmakelaar

U kunt de kosten koper berekenen wanneer u een hypotheek afsluit en u gebruik maakt van een aankoopmakelaar. In dat geval dient u rekening te houden met een overdrachtsbelasting van 2%, makelaarskosten van 1% en een transportakte van € 700,00. Daarnaast kunt u de kosten koper berekenen door te rekenen op de Nationale Hypotheekgarantie van 0,7% te rekenen en hoe dan ook uit te gaan van een taxatierapport en een hypotheekakte.

Kosten koper berekenen bij alleen hypotheek

Daarnaast kunt u de kosten koper berekenen wanneer u alleen een hypotheek afsluit. Uiteraard lijkt deze berekening sterk op de vorige situatie, al hoeft u natuurlijk geen rekening te houden met de kosten die de aankoopmakelaar zal berekenen. Zo dient u wel de overdrachtsbelasting en de transportakte te betalen en dient u rekening te houden met diverse financieringskosten. Uiteraard hoeft u de makelaarskosten van gemiddeld 1% niet te betalen, waardoor u de kosten koper kunt berekenen en u daarbij kunt rekenen op een iets lager bedrag, dan wanneer u gebruik maakt van een aankoopmakelaar.
Hier kunt u vinden hoe u een berekening moet maken om de kosten koper te berekenen.
Vaak wordt er gezegd dat de kosten koper 10% van de koopsom bedragen, in dit geval zou u dus de koopsom met 0,1 moeten vermenigvuldigen. Over het algemeen is dat echter te kort door de bocht. Daarom kunt u hieronder de individuele onderdelen van de kosten koper berekenen en aan de hand daarvan de totale kosten berekenen.

Voorbeeld berekeningen

Situatie 1: Hypotheek + aankoopmakelaar

Aankoopkosten:
– Overdrachtsbelasting: 2%
– Makelaarskosten: 1%
– Transportakte: 700 euro
Financieringskosten:
–Afsluitprovisie: 1%
–NHG: 0.7%
–Taxatierapport: 400 euro
–Hypotheekakte: 500 euro
Totaal: 4.7% en 1600 euro

Situatie 2: Alleen Hypotheek

Aankoopkosten:
– Overdrachtsbelasting: 2%
– Transportakte: 700 euro
Financieringskosten:
–Afsluitprovisie: 1%
–NHG: 0.7%
–Taxatierapport: 400 euro
–Hypotheekakte: 500 euro
Totaal: 3.7% en 1600 euro

 

Situatie 3: Geen Hypotheek of Makelaar

Aankoopkosten:
– Overdrachtsbelasting: 2%
– Transportakte: 700 euro
Totaal: 2% en 700 euro